Nike Air Max 98 Femme

De evolutie van de Air Max-opstelling was gebaseerd op een vrij eenvoudige Nike Air Max 98 Femme reeks ontwerpprincipes voor het Nike Air Max 95 Dames volgende decennium. De sneaker werd niet alleen op de markt gebracht als extra met lucht gevuld, maar ook vrij uniek en toch gepersonaliseerd, omdat elk model in meerdere verschillende colorways met nieuwe releases kwam. Nike veranderde de vorm en samenstelling van de Air Max-technologie in de loop der jaren door het publiek te verkopen aan de geveinsde innovatie die bij elke volgende generatie Air Max-sneakers werd geleverd.

Plots voelden sneakers een beetje minder aan als platen van schuim en rubber die je aan je voeten vastmaakte en meer als een gadget dat je een betere atleet maakte. Hatfield zei zelfs dat het ontwerp van Air Max werd geïnspireerd door het Centre Pompidou in Parijs, een knipoog naar zijn legendarische architecten Renzo Piano en Richard Rogers. Inderdaad, de technologie Asics Gel Lyte 3 Womens maakte sneakers er futuristisch Nike Roshe Run Femme uitzien. Over de vraag of Air Max-schoenen die belofte nakomen, is een onderwerp van groot debat.

Voor de doeleinden van deze geschiedenis zal ik me concentreren op de hardloopschoenen omdat de Nike Air-technologie oorspronkelijk is gebouwd voor competitieve atletiekraces. Het is ook belangrijk om te benadrukken hoe Nike de extra demping op de markt bracht als een goede zaak voor alle hardlopers. Deze claim is de afgelopen jaren nogal twijfelachtig gebleken. Experts zeggen dat schoenenfabrikanten zoals Nike de schuld hebben.

"Een deel van het probleem is dat de schoenindustrie als geheel een echt vreselijke taak is waarbij schoenen en schoenen op elkaar worden afgestemd", vertelde Jay Dicharry, fysiotherapeut en biomechanica-expert, vorig jaar aan The Atlantic. "Alle methoden die worden Nike Air Max 90 Mujer Blancas gebruikt om voeten op schoenen te passen, vormen niet echt een valide manier om lopers te classificeren en schoenen te matchen."

Langs die lijnen kwam de belangrijkste impuls van de innovatie van Air Max neer op het grootse Amerikaanse ideaal dat meer betekent beter. Deze filosofie wordt prachtig uitgedrukt in de nu iconische Air Max-advertenties uit de jaren negentig. Zelfs de esthetiek van eenvoudige zwarte tekst op een grimmig witte achtergrond benadrukt die eenvoudige maar gewaagde formule. Je kunt deze Madison Avenue-traditie zien teruggaan tot de Mad Men-tijdperk Volkswagen-advertenties en blijft tot op de dag van vandaag met vrijwel elke Apple-advertentie in de afgelopen tien jaar.

Het concept 'nog meer' is van daaruit op absurde nieuwe manieren geëvolueerd. Terwijl de originele Air Max uit 1987 meer Nike Air Max 2016 Mujer zichtbaar luchtvolume in de mix bracht, bracht het daaropvolgende brengen zowel meer zichtbaarheid als meer volume. De Air Max 90 (hierboven afgebeeld aan de linkerkant) bevatte een iets groter luchtpakket en een iets groter venster. Idem voor de Air Max IV, ook bekend als de Air Max BW (hierboven afgebeeld aan de rechterkant). De informele "BW" verwijst naar "Big Window", aangezien het venster in de lucht ... extra groot is.

Vanaf nu wordt het gekker. In 1991, hetzelfde jaar van de Air Max BW, kwam Nike met de Air Max 180 met een "Air-Sole naar buitenzool zonder onderbrekingen." Met andere woorden, je kon de plundering van luchtdemping zien vanaf de onderkant van de schoen zowel als de zijkant.